Kozí mléko


Kozí mléko


Kozí mléko narozdíl od kravského mléka neobsahuje karoten. Kozy mění všechen přijatý karoten na vitamin A, proto nemá kozí mléko ani výrobky z něj (nejsou-li přibarvené) žlutavý nádech. Kozí mléko má více kyseliny orotové (vitamin B13), což může mít vliv na prevenci ztučnění jater. Má také více vitaminu A, B1 a B3, více vápníku, fosforu, draslíku, chloru a manganu, ale méně vitaminu B6 a B12 a méně sodíku, železa, síry, zinku a molybdenu. Bílkoviny mléka jsou složeny z kaseinu a syrovátkových bílkovin. Obsah bílkovin v mléce se dle plemene pohybuje zhruba mezi 2,5% a 4%.  Tukové kuličky v kozím mléce mají obdobnou velikost jako kuličky kravského mléka. podíl menších tukových kuliček je v kozím mléce větší. Je-li mléko teplé, má velikost tukových kuliček vliv na usazovaní smetany. Pokud mléko vychladne, usazování smetany je ovlivněno aglutininem, kterého je v kozím mléce mnohem menší množství než v mléce kravském. Proto je usazování smetany v případě kozího mléka minimální, ačkoli obsah tuku v kozím mléce se dle plemene a výživy pohybuje mezi 3,5 a 5%. Charakteristickou vůni a chuť dodává kozímu mléku zvýšené množství kyseliny kaprylové a kaprinové.